Inchide reclama
Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Gazeta de Prahova online

 

Ziarul "Gazeta de Prahova"

Website: http://www.gazetaph.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Prahova

Descriere:
Stiri, foto, video din Ploiesti-Prahova.

propune o publicatie

Ultimele stiri din Gazeta de Prahova de azi - Ziarul Gazeta de Prahova online


Imposibilitatea concedierii, ca măsură disciplinară, a salariatei în primele şase luni de la reîntoarcerea din concediul de creştere a copilului

job-interviewPotrivit actelor internaționale în materie, cu referire expresă la prevederile art. 10 alin. 2 din Directiva Consiliului 92/85/CEE din 19.10.1992, statele membre iau măsurile necesare pentru a interzice concedierea lucrătoarelor gravide, care au născut recent şi cele care alăptează, în perioada de la începutul sarcinii şi până la terminarea concediului de maternitate, cu excepţia cazurilor speciale care nu au legătură cu starea lor, admise de legislaţie şi/sau practica naţională şi, dacă este cazul, pentru care autoritatea competentă şi-a dat acordul.

Prin urmare, instanţa de judecată a apreciat că este întemeiată susținerea intimatei potrivit cu care concepţia legiuitorului european prevede admisibilitatea concedierii salariatelor revenite din concediul de maternitate, pentru motive nelegate de starea lor de graviditate, prezentă sau trecută.

Cu toate acestea, instanţa de judecată a reamintit dispozițiile art. 20 din Constituția României, potrivit cu care:

„(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.
(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.”

Prin urmare, în temeiul dispozițiilor constituționale şi ale principiilor de drept comunitar, dispoziția comunitară (în general, o prevedere internațională) este direct aplicabilă unei situații juridice interne în măsura în care este mai favorabilă prin raportate la prevederea legală din dreptul intern. Rațiunea este aceea a stabilirii unui nivel minim de protecție la nivel Internaţional, pe care statele se obligă să îl respecte.

Este evident că în măsura în care în dreptul intern există o prevedere mai favorabilă beneficiarului normei juridice, în raport cu dispoziția internațională, norma internă este cea care se aplică. Un nivel de protecție crescut, stabilit în dreptul intern este, desigur, o prerogativă a statului suveran, care poate dispune în acest sens, norma internațională neinterzicând o asemenea conduită.

De asemenea, instanţa de judecată a constatat faptul că dispozițiile OUG nr. 111/2010, prin art. 25 din acest act normativ, stabilesc un nivel de protecție mult crescut al salariatei, care a beneficiat de concediu de maternitate sau de creștere a copilului in vârstă de până la doi ani, în raport cu dispozițiile internaționale, care permit concedierea acesteia pentru motive care nu au legătura cu starea de graviditate. Rațiunile pentru care legiuitorul român a dispus în acest sens au, desigur, ca scop protecția situației familiale a salariatei, respectiv a copilului minor al acesteia, încercându-se evitarea pierderii locului de muncă al mamei şi lipsirea totală de mijloace financiare de creștere a copilului, în perioada imediat următoare revenirii din concediu de maternitate/creștere a copilului.

Prin urmare, aceste dispoziții legale mai favorabile sunt aplicabile contestatoarei, instanţa de judecată reținând că în temeiul legislației interne în prezent în vigoare NU se poate dispune ca măsură de sancțiune disciplinară concedierea unei salariate în termen  de şase luni de la data revenirii din concediul de creștere a copilului.

Instanţa de judecată a apreciat că interdicţia de concediere nu are drept efect crearea unei imunităţi de răspundere disciplinară, respectiv a unei cauze de impunitate/nepedepsire pentru săvârşirea unor abateri disciplinare, astfel cum susține intimata SC M.R. SRL. În realitate, dacă angajatorul constată că salariata a săvârşit o abatere disciplinară gravă, i se poate aplica acesteia o altă sancțiune disciplinară dintre cele prevăzute de Codul muncii (retrogradare din funcția de conducere, reducerea salariului de bază).

Practic, norma de protecție nu exonerează salariata de răspundere disciplinară, ci limitează posibilitatea angajatorului de a aprecia în sensul că abaterile săvârșite sunt atât de grave încât justifică măsura concedierii, individualizarea concretă a sancțiunii disciplinare aplicată urmând să se facă doar prin raportare la celelalte sancțiuni disciplinare prevăzute de lege.

Întrucât măsura concedierii disciplinare a fost dispusă de intimata SC M.R. SRL cu încălcarea dispozițiilor OUG nr. 111/2010, intervenind sancțiunea nulității absolute a deciziei de concediere, instanța de judecată a considerat că nu se mai impune analizarea argumentelor intimatei cu privire la temeinicia deciziei de concediere contestată. Indiferent dacă contestatoarea ar fi săvârșit cu vinovăție abaterile disciplinare care i-au fost imputate, sancțiunea concedierii disciplinare nu îi putea fi aplicată.


Cabinet de avocat Coltuc

www.coltuc.ro

av.COLTUC MARIUS

0745150894

La Breaza nu se sparg bancomate, ci... aparate de cafea

aparat_cafeaLa data de 20 Iulie a.c., persoane necunoscute au încercat să sustragă sumele de bani din aparatul de cafea amplasat în incinta unei societăți comerciale din Breaza, județul Prahova. La data de 22 Iulie a.c., polițiștii din Breaza au identificat un bărbat de 37 de ani, din comuna Adunați, județul Prahova, bănuit de tentativa de furt din aparatul de cafea. Din cercetări, a rezultat că acesta, la data de 20.07.2014, în timp ce se afla de serviciu ca muncitor necalificat, ar fi profitat de faptul că activitatea societății era oprită, ar fi forțat ușa de la aparatul de cafea amplasat în incinta societății, cu intenția de a sustrage sumele de bani din interior. În cauză, cercetările sunt continuate de polițiștii din Breaza, în vederea documentării întregii activități infracționale.

Leul s-a întărit în ultimele două zile

baniReducerea aversiunii față de risc a permis leului să se mențină pe apreciere față de euro, la fel ca și celelalte monede din regiune.

La evoluția pozitivă a contribuit şi o ştire referitoare la includerea titlurilor de stat româneşti într-un nou indice, care s-ar adăuga astfel celor calculate de JP Morgan şi Barclays. Cele două au avut un rol important în aprecierea leului din prima parte a anului trecut, atunci când cererea de titluri locale a provocat o creştere semnificativă a cumpărării de lei.

Pe acest fond pozitiv, cursul euro a scăzut de la 4,4408 la 4,4290 lei, după ce la începutul săptămânii cotaţiile din piaţă crescuseră la aproape 4,46 lei.

Piaţa s-a deschis ieri la 4,4420 lei, faţă de 4,4390 lei, la închiderea de marţi. Pe parcursul primei parte a şedinţei tranzacţiile s-au realizat la un maim de 4,4420 şi un minim de 4,4270 lei, pentru ca după anunţarea mediei cotaţiile să coboare la 4,4210 – 4,4240 lei.

Cursul dolarului american a scăzut de la 3,2929, medie care nu a mai fost atinsă din ultima parte a lunii februarie, la 3,2891 lei iar francul elveţian a coborât de la 3,6544 la 3,6447 lei, după ce luni a crescut la 3,6617 lei, maxim al ultimelor 11 săptămâni.

Monedele din regiune se apreciau la rândul lor faţă de euro. Cea poloneză se întărea la 4,133 – 4,141 zloţi iar cea maghiară la 306,7 – 307,9 forinţi.

Perechea euro/dolar atingea ieri un maxim de 1,3474 dolari şi un minim de 1,3455 dolari, cea mai scăzută cotaţie a ultimelor opt luni.

Aprecierea dolarului se datorează, pe lângă factorii fundamentali, creşterii cererii de monedă americană, care este considerată o valoare „refugiu”, la fel ca yenul sau aurul, datorită puternicelor tensiuni geopolitice, generate de situaţiile din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro se tranzacţiona pe septembrie la 1,3454 – 1,3468, respectiv pe decembrie la 1,3499 dolari, iar uncia de aur cu scadenţa august la 1.308 – 1.309 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la oră 14:00

OMV Petrom finalizează modernizarea rafinăriei Petrobrazi

PetrobraziOMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, anunţă finalizarea cu succes a programului de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, derulat în perioada 2010-2014. Investiţiile totale pentru procesul de modernizare s-au ridicat la circa 600 milioane euro. Principalul obiectiv al procesului de modernizare a fost creșterea competitivității. OMV Petrom poate acum procesa întreaga producție de țiței din România într-o singură rafinărie. Ajustarea capacitații rafinăriei Petrobrazi până la 4,2 milioane tone/an asigură procesarea eficientă a întregii producții de ţiţei a companiei în România, valorificând specificul de companie integrată al OMV Petrom.
Rafinăria este acum în poziția de a produce în funcție de nevoile pieței. În urma procesului de modernizare, motorina și kerosenul vor avea o pondere de până la 45% în structura de produse obţinute la Petrobrazi. Dacă în 2009, rafinăria Petrobrazi putea produce aproximativ 900.000 tone de motorină anual, în prezent capacitatea de producție a urcat la peste 1.500.000 tone.

În cadrul proiectului au fost modernizate, extinse sau înlocuite:
 Unitatea de hidrofinare a motorinei
 Unitatea de cracare catalitică
 Instalația de cocsare
 Unitatea de distilare atmosferică și în vid
 Unitatea de desulfurare și recuperare a sulfului
 Fabrica de hidrogen
 Parcul de rezervoare din cadrul rafinăriei.

Suplimentele alimentare la control. Ce au găsit inspectorii OPC

culturismIn perioada 23-30.06.2014 comisarii CJPC Prahova au desfasurat actiuni de control pentru verificarea respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la comercializarea, etichetarea, prezentarea si publicitatea suplimentelor alimentare la operatori economici din municipiul Ploiesti si de pe raza judetului Prahova.

Cu aceasta ocazie au fost verificati 19 operatori economici ,controlandu-se cantitatea de 694 kg suplimente alimentare din care cu abateri 31 kg in valoare totala de 3304 lei,aplicandu-se sanctiuni contraventionale in valoare totala de 30000 lei.

Deficiente constatate:

-   Ingredientele inscrise pe eticheta unor suplimente alimentare nu respectau prevederile legale in vigoare;

-   Pe ambalajele unora din suplimentele alimentare existente la comercializare nu se specifica daca acestea au fost notificate, la ce organism legal;

-  Au fost depistate la comercializare suplimente alimentare pe al caror ambalaj se sugera faptul ca acestea trateaza anumite afectiuni:antigrip, antiviral, raceala&gripa,alergie&sinuzita, fiind interzis de lege ca, prin publicitatea suplimentelor alimentare sa se atribuie acestora proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a unor boli;

-  Se comercializau de asemenea suplimente alimentare pe al caror ambalaj se specifica faptul ca 20%din continut este gratuit, fara a se putea face dovada acestei declaratii;

-   Lipsa afisare preturi.

Ofiţer DNA, cercetat pentru transmiterea de informaţii din dosarele aflate în lucru

dnaProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului:

TĂTAR VALENTIN, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea în concurs a 3 infracțiuni, din care una în forma tentativei, de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie — iunie 2014 inculpatul TĂTAR VALENTIN, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, a transmis unor persoane informații nedestinate publicității, din 2 dosare penale.

În prezența apărătorului ales inculpatul TĂTAR VALENTIN a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

— 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul TĂTAR VALENTIN, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Cluj.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Asigurarea RCA poate ajunge la 1.000 de euro

masini_luxSumele pe care firmele de asigurare sunt obligate să le plătească, mai ales în ceea ce priveşte daunele morale pentru familiile victimelor din accidente rutiere,  nu mai pot fi acoperite de încasări la actualul nivel de preţ. Un scenariu deloc fantezist, care ia în calcul situaţia din Italia, arată că prima medie pentru o poliţă RCA poate urca până la 1.000 de euro, faţă de 100 de euro cât e în prezent în România.

Fenomen în desfăşurare. Tinerii au fost deja loviţi în plin. Ce fac pentru a plăti mai puţin pe RCA?

“Pericolul acesta există deja, iar acest fenomen poate fi observat  în categoria şoferilor tineri unde nivelul primelor a crescut atât de mult în funcţie de daunalitatea acestei categorii de vârstă, încât asistăm la din ce în ce mai frecvente tentative de a obţine prime ceva mai suportabile prin transferul respectivelor vehicule în proprietatea unor persoane cu vârsta ceva mai înaintată şi prin alte metode care şi ele sunt chiar mai  apropiate de falsul în declaraţii şi de tentativa de înşelăciune.”, continuă directorul FPVS.

Firmele de asigurare plătesc din ce în ce mai mult pentru familiile victimelor din accidente rutiere

Cele 11 companii româneşti autorizate să vândă RCA au plătit, în primele trei luni ale acestui an, despăgubiri pentru vătămări corporale şi deces în valoare de 133,99 milioane lei, în creştere cu 71% faţă de trimestrul I al anului 2013. Acestea au reprezentat 25% din totalul despăgubirilor plătite în baza poliţelor RCA, arată cifrele ASF.În total, asigurătorii români au plătit daune de 496,95 milioane lei pe linia RCA (40,6% din totalul despăgubirilor plătite în România), cu 4% mai mult decât în perioada similară din 2013.


Cabinet de avocat Coltuc

www.coltuc.ro

av.COLTUC MARIUS

avocat@coltuc.ro

0745150894

http://www.facebook.com/coltuc/followers

 

Unde s-a mutat Biroul Amenzi

baniPrimaria municipiului Ploiesti, prin Serviciul Public Finanţe Locale, aduce la cunoştinţa contribuabililor că, începând cu data de 24.07.2014, Biroul Amenzi funcţionează la sediul situat în Ploieşti, Şoseaua Vestului nr. 19, telefon 0244/582919. Astfel, toţi contribuabilii care doresc relaţii referitoare la activitatea acestui birou, se vor deplasa la adresa mai sus menţionată. La sediul situat în Bulevardul Independenţei nr.16, se vor înregistra doar cereri referitoare la amenzile înregistrate de contribuabili.

Vezi cum scapi de taxa de reziliere a contractului de telefonie mobilă

telefon“Marii operatori de telefonie mobila din Romania impun clientilor mai multe conditii in cazul in care acestia vor sa renunte la contracte inainte de termenul de expirare, inclusiv plata unor taxe de reziliere. Considerate abuzive, trebuie sa stii ca de aceste taxe poti scapa. Vezi ce spun specialistii”

“In primul rand aceasta taxa este o clauza abuziva. In practica, lucrurile stau simplu: operatorul trebuie anuntat din timp de faptul ca vrei sa denunti contractul incheiat, si anume cu 30 de zile inainte de perioada de la care vrei sa inceteze serviciul”, sustine avocatul Marius Vicentiu Coltuc.

El arata ca daca procedura notificarii e similara la cei trei operatori de telefonie mobila cu putere semnificativa pe piata (Orange, Vodafone, Cosmote), tarifele de reziliere difera, desi legea e aceeasi pentru toti.

Cand poti renunta la abonamentul Orange

Clientii Orange trebuie sa stie ca pot rezilia contractul de telefonie mobila in cazul in care considera ca operatorul nu a respectat parametrii de calitate. Rezilierea se face in scris, printr-o notificare transmisa cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data rezilierii.

Totodata, denuntarea unilaterala din partea clientului este posibila doar in anumite situatii, si anume:

 

- la expirarea perioadei mentionate in oferta comerciala care a stat la baza incheierii contractului, cu acordarea unui preaviz de minimum 30 de zile, prin scrisoare recomandata cu dovada de primire si cu conditia achitarii tuturor datoriilor catre Orange Romania;
- daca se majoreaza tarifele abonamentului Orange contractat;
- ca urmare a decesului clientului;
- in orice alte cazuri prevazute in mod expres in prezentul contract sau in lege.

 

Operatorul de telefonie mobila, precizeaza ca, in cazul in care consumatorul denunta contractul inainte de perioada minima contractuala sau, dupa caz, perioada minima prevazuta in oferta speciala, va fi obligat la plata de despagubiri. Acestea consta in contravaloarea abonamentului contractat inmultit cu numarul de luni ramase pana la expirarea perioadei minime contractuale.

In vederea exercitarii dreptului la denuntarea unilaterala a contractului de catre consumator, Orange pune la dispozitia formulare standard, care pot fi gasite in magazinele Orange Romania.

Denuntarea unilaterala se poate face, insa, si verbal. Totusi, Orange precizeaza ca nu poate fi garantata protectia clientului impotriva abuzurilor care pot aparea in legatura cu denuntarea contractului in acest mod.

150 euro despagubiri la Vodafone, daca incetezi contractul inainte de termen

Clientii Vodafone pot solicita incetarea prezentului contract printr-o notificare adresata Vodafone, cu 30 de zile inainte de data de la care doresc incetarea contractului. Notificarea se face sub forma unei scrisori recomandate cu confirmare de primire.

La incetarea contractului si dezactivarea cartelei SIM, clientii se obliga sa achite toate datoriile catre Vodafone, dar si o despagubire suplimentara pentru incetarea contractului inainte de termen, in cazul in care au beneficiat de oferte promotionale.

Astfel, clientul care solicita incetarea contractului inainte de durata minima, datoreaza o despagubire egala cu valoarea prejudiciului cauzat. Insa, prejudiciul se calculeaza pornind de la suma de 150 euro. In cazul in care clientul a achizitionat la activare un telefon compatibil UMTS/Vodafone Internet on Your Mobile (IOYM) subventionat, valoarea despagubirilor se calculeaza pornind de la suma de 270 euro, durata minima contractuala si numarul de luni ramase pana la expirarea duratei contractuale.

Despagubiri de pana la 800 lei pentru denuntarea abonamentului la Cosmote

Si la Cosmote denuntarea abonamentului din partea consumatorului se face prin notificare scrisa, intr-un termen de cel putin 30 de zile inainte de data de la care se doreste incetarea serviciilor. Insa, clientul trebuie sa-si achite integral sumele datorate in baza contractului incheiat.

Daca abonamentul este denuntat inainte de perioada prevazuta in contract, Cosmote poate percepe despagubiri, denumite “costuri de incetare”. Sumele se percep pentru fiecare Cartela SIM dezactivata, dupa cum urmeaza:

- daca incetarea contractului a intervenit la mai putin de 3 luni fata de sfarsitul perioadei prevazute in contract, costurile – de incetare sunt echivalentul a 100 lei/Cartela SIM dezactivata;
- daca incetarea contractului a intervenit la mai mult de 3 luni dar la mai putin de 6 luni fata de sfarsitul perioadei – prevazute in contract, costurile de incetare sunt echivalentul a 200 lei/Cartela SIM dezactivata;
- daca incetarea contractului a intervenit la mai mult de 6 luni dar la mai putin de 12 luni fata de sfarsitul perioadei prevazute in contract, costurile de incetare sunt echivalentul a 400 lei/Cartela SIM dezactivata;
- daca incetarea contractului a intervenit la mai mult de 12 luni fata de sfarsitul perioadei prevazute in contract, costurile de incetare sunt echivalentul a 800 lei/Cartela SIM dezactivata.

Ce drepturi iti confera legea

Lege nr. 193/2000 reglementeaza clauzele abuzive in contractele incheiate intre comercianti si consumatori. Actul normativ, modificat prin legea Legea nr. 161/2010, prevede drept clauza abuziva impunerea consumatorului, prin contract, a unei clauze referitoare la plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale.

Totodata, este interzisa prelungirea automata a unui contract incheiat pentru o perioada determinata, prin acordul tacit al consumatorului, daca perioada limita la care acesta putea sa isi exprime optiunea a fost insuficienta.

Aceeasi lege prevede ca nu poate fi modificat contractul de catre comerciant, fara acordul consumatorului, clauzele privind caracteristicile produselor si serviciilor care urmeaza sa fie furnizate sau termenul de livrare a unui produs ori termenul de executare a unui serviciu.

De asemenea, consumatorul nu poate fi obligat la plata unor sume disproportionat de mari in cazul neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre acesta, comparativ cu pagubele suferite de comerciant.

Pe de alta parte, specialistii ANCOM atrag atentia ca utilizatorii care doresc pastrarea numarului de telefon la schimbarea furnizorului de telefonie trebuie sa fie atenti inclusiv la contractul pe care il au cu furnizorul de la care pleaca, pentru a beneficia pe deplin de avantajele portabilitatii.

ANCOM sfatuieste utilizatorii sa verifice daca la data la care urmeaza sa se efectueze portarea a expirat perioada minima contractuala cu furnizorul pe care il parasesc. In caz contrar, cel mai probabil va trebui sa plateasca penalitati de reziliere anticipata a contractului, deoarece transferul numarului la un alt furnizor nu anuleaza datoriile fata de vechiul furnizor.

Cabinet de avocat Coltuc

 

www.coltuc.ro

 

av.COLTUC MARIUS

 

avocat@coltuc.ro

 

0745150894

3 căruţe confiscate şi amenzi de 4.500 de lei date de Poliţia Locală Ploieşti

politia_caruteÎn data de 22 iulie 2014, Poliția Locală Ploiești a desfășurat o amplă acțiune având ca scop depistarea și sancționarea conducătorilor vehiculelor cu tracțiune animală care nu respectă prevederile legale privind accesul și deplasarea acestor vehicule pe raza municipiului Ploiești. Acțiunea s-a desfășurat pe străzile Mircea cel Bătrân, Lupeni, Roșiori, Democrației, Cpt. Av. Ciocănel Popescu, Rudului, Rariștei, Ovidiu, fiind aplicate - conform Hotărârii Consiliului Local Ploiești nr. 444/2011 - 8 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4500 lei, luându-se totodată și măsura complementară de confiscare a 3 atelaje hipo care transportau peturi și deșeuri provenite din materiale de construcții. Căruțele confiscate au fost preluate de reprezentanții S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploiești SRL și transportate în locația stabilită de municipalitate pentru depozitarea acestora, iar deșeurile și peturile au fost ridicate de lucrărorii operatorului de salubritate.

         

 

 

 


Recomandam - ziare romanesti

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail: