Inchide reclama
Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Gazeta de Prahova online

 

Ziarul "Gazeta de Prahova"

Website: http://www.gazetaph.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Prahova

Descriere:
Stiri, foto, video din Ploiesti-Prahova.

propune o publicatie

Ultimele stiri din Gazeta de Prahova de azi - Ziarul Gazeta de Prahova online


Dosar penal pentru câţiva ştiuleţi de porumb

porumbLa data de 28 Iulie a.c., în jurul orei 17.30, polițiști din cadrul Postului de Poliție Valea Călugărească, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au depistat în flagrant două femei din com. Valea Călugărească, satul Valea Ursoii, județul Prahova, în timp ce se deplasau pe câmpul din satul Valea Nicovani, avand asupra lor mai mulți știuleți de porumb, informează IPJ Prahova.

În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că acestea ar fi sustras știuleții de porumb în jurul orei 17.00, din tarlaua de pe câmpul satului Valea Nicovani, ce aparține unei societăți comerciale. Cantitatea de porumb a fost ridicată în vederea predării către partea vătămată, totodată, în cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, cercetările fiind continuate de polițiștii prahoveni, pentru documentarea întregii activități infracționale. La definitivarea cercetărilor, dosarul penal va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești, cu soluție procedurală.

Ce a făcut acest bărbat din Ploieşti înainte de a fi internat la Psihiatrie

20140729_104140În timpul activităților de menținere a unui climat de liniște și ordine publică, în cursul zilei de marți 29.07.2014, un echipaj aparținând Poliției Locale Ploiești a observat pe strada Izvoare un teren neîmprejmuit, pe care se aflau depozitate deșeuri colectate de pe platformele gospodărești.

La fața locului a fost identificat numitul R.Vasile, de 63 de ani, cu domiciliul în Ploiești, proprietarul terenului, care locuia sub cerul liber printre resturile menajere strânse în perimetrul respectiv. De asemenea, cu ajutorul unei unelte improvizate, individul decopertase aproximativ 3 mp din trotuar și săpa spre propietatea vecină, motivând că deținătorul acesteia i-a ocupat o parte din teren.Deoarece bărbatul prezenta semnele unei persoane cu afecțiuni psihice, polițiștii locali l-au transportat la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Ploiești, unde a fost internat de urgență. La fața locului s-au deplasat și lucrătorii operatorului de salubritate, pentru a igieniza domeniul public, informează Poliţia Locală Ploieşti. 

Ce trasee RATP vor circula deviat pe durata meciului Petrolului de pe stadionul Ilie Oană

autobuz-aglomeratiePrimaria municipiului Ploiesti, prin SC TCE SA, anunta calatorii ca traseele 5, 28, 36, 44 barat si 104 vor circula deviat in data de 31.07.2014 in intervalul orar 19.30 – 23.15, urmare a desfasurarii meciului de fotbal de   pe stadionul Ilie Oana.

Traseul 5: Sp. Judetean – Cart. M. Bravu

- pe sensul Sp. Judetean – Cart. Mihai Bravu, traseu normal pana pe str. Stefan Greceanu, dupa care va parcurge strazile: N. Balcescu, Dr. Bagdazar, Buna Vestire, Mircea cel Batran, Gradinari, stg. Chimiei.

- pe sensul Cart. Mihai Bravu – Sp Judetean, va parcurge strazile: Chimiei, Gradinari, Mircea cel Batran, Buna Vestire,   Avram Iancu, M. Bravu, dupa care traseu normal.

 

Traseele   28,36,44 barat si 104: Centru – UZTEL

- pe sensul Centru – UZTEL se vor parcurge strazile: M. Bravu, N. Balcescu, Dr. Bagdazar, Buna Vestire, Mircea cel Batran, Gradinari, Mihai Bravu dupa care traseu normal

- pe sensul UZTEL – Centru, traseu normal pana in statia FERO, dupa care se vor parcurge strazile: Gradinari, Mircea cel Batran, Buna Vestire, Avram Iancu, M. Bravu.

Mijloacele de transport public vor efectua pe portiunea deviata toate statiile intalnite in parcurs.    

                        Intervalul de deviere a circulatiei mai poate suferi modificari in functie de indicatiile

organelor de politie rutiera a municipiului Ploiesti care vor fi prezente in zona.

 

Creşte impozitul pentru apartamentele din blocurile vechi

blocuri

Veste proastă pentru cei care locuiesc în apartamente din blocuri mai vechi de 30 de ani. De anul viitor, impozitul va creşte pentru toate apartamentele din blocuri cu peste trei etaje şi opt apartamente, precum şi şi pentru locuinţele din clădiri vechi de peste 30-50 ani. Potrivit proiectului noului Cod Fiscal, se va elimina regula că, pentru un apartament dintr-un bloc cu mai mult de 3 etaje şi 8 apartamente, coeficientul de corecţie este redus cu 0,10 puncte. Se va elimina şi prevederea prin care valoarea impozabilă a clădirii, în funcţie de care este calculat impozitul anual, este redusă cu 20% pentru clădirile cu o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă şi cu 10%, pentru clădirile cu o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă.

Marian Măchiţescu, primarul oraşului Urlaţi: Îmi doresc ca spitalul Urlaţi să funcţioneze fără cusur

marian_machitescu_urlati- Domnule primar Marian Măchiţescu. Redeschiderea spitalului Urlaţi este, cu siguranţă, cel mai important eveniment al acestui atât pentru oraş cât şi pentru întreaga vale a Cricovului. Spuneţi-ne care este, succint, istoria din ultimii trei ani şi două luni.
- Este un moment de bucurie că, după atât timp, am reuşit să redeschidem Spitalul Urlaţi, o unitate extrem de importantă deoarece deserveşte o populaţie de 60.000 de locuitori ai Văii Cricovului, persoane care erau obligate să meargă la Spitalul Judeţean din Ploieşti, un spital extrem de aglomerat. În această perioadă de 3 ani şi 2 luni cât a fost închis am făcut numeroase demersuri la ministerele Finanţelor şi Sănătăţii. Într-adevăr, a fost o muncă asiduă deoarece s-au schimbat, în toţi aceşti ani, mulţi miniştri şi, cu fiecare, trebuia să reluăm discuţiile de la zero. Actualul ministru, domnul Bănicioiu, ne-a spus clar: "sunteţi pe listă, o să redeschidem spitalul dar, mai întâi, vreau şi eu să văd cum arată". Noi l-am aşteptat cu toată încrederea, ştiind că Spitalul Urlaţi este una dintre cele mai moderne unităţi din ţară la categoria sa. În urma vizitei, domnia sa a constatat că spitalul e modern, că are dotări şi aparatură performantă şi că merită să fie redeschis. Vreau să le mulţumesc, pe această cale, tuturor celor care s-au implicat şi ne-au sprijinit în acest demers: preşedintele Casei de Sănătate Prahova, directorul DSP şi, nu în ultimul rând, ministrului Sănătăţii.
- Nu e, desigur, uşor să reporneşti activitatea spitalului. Cum s-a reuşit acest lucru?
- Împreună cu domnul Ion Preda, managerul spitalului, am colaborat şi am alergat pentru a face angajările de personal, pentru a realiza lucrările de igienizare, pentru a întocmi toate documentele necesare. A fost o muncă foarte grea dar a meritat tot efortul. Avem acum tot personalul de funcţionare şi mai avem nevoie doar de doi medici la Interne şi Pediatrie, unde ar mai fi loc de câte un medic.
- Care este structura spitalului?
- Avem secţiile de Interne, Chirurgie, Ginecologie şi compartimentul Pediatrie. Avem o schemă de personal de zece medici. Avem, de asemenea, ambulatoriu integrat, plus oftalmologie, dermato, psihiatrie şi medicina muncii, laborator de analize medicale, de imagistică şi radiologie. Spitalul e dotat cu aparatură de ultimă generaţie. În perioada în care spitalul a fost închis, toată aparatura a fost conservată, întreţinută. În perioada cât a fost închis am achiziţionat şi un aparat de radiologie performant - şi pe această cale ţin să le mulţumesc sponsorilor care au susţinut financiar această achiziţie. Toată aparatura funcţionează impecabil.
spital_urlati_23- Înţeleg că aveaţi convingerea că spitalul se va redeschide, din moment ce, chiar în perioada în care a fost închis, dumneavoastră aţi făcut achiziţii de aparatură.
- Da, cu siguranţă. Am avut convingerea că se va redeschide, pentru că în zona Văii Cricovulului sunt mii de oameni din comunele limitrofe care erau nevoite să facă 2-3 ore pe drum până la Ploieşti, la Judeţean. Deci era clară necesitatea redeschiderea spitalului din Urlaţi. Ştim cu toţii cât de aglomerat este Spitalul Judeţean şi în mai aglomeram şi noi, cei de pe Valea Cricovului, din cauză că unitatea din Urlaţi nu funcţiona. Era o traumă pentru toţi cei care ajungeau la Ploieşti şi erau nevoiţi să aştepte ore în şir până să le vină rândul la consultaţii. Dacă întrebaţi cetăţenii din oraş, cred că din 100, 99 v-ar fi spus că problema numărul unu este redeschiderea spitalului.
- Ce sentiment aveţi, acum, când vedeţi că spitalul funcţionează din nou?
- Eu vin zilnic în spital de la redeschiderea sa. Vin cu drag şi am întrebat mulţi pacienţi iar toţi au fost foarte mulţumiţi de prestaţia medicilor actuali. Sunt oameni competenţi, de calitate, care dovedesc că au o pregătire temeinică şi tratează pacienţii aşa cum se cuvine. Acum avem atât în ambulatoriu cât şi în spital avem compartimentele ocupate în totalitate şi, de la 1 iulie funcţionează şi două linii de gardă care asigură 24 din 24 asistenţa pacienţilor.
- Cum aţi atras medicii spre Urlaţi, spre această unitate spitalicească?
- În primul rând prin condiţiile oferite. Toţi ne-au spus că sunt condiţii net superioare chiar şi unor spitale din Bucureşti, acolo unde au activate. După care aparatura care este de ultimă generaţie şi, nu în ultimul rând, condiţiile de cazare şi funcţionalitate ale spitalului. Acestea sunt importante atât pentru medici cât şi pentru pacienţi. Mi-am dorit ca Spitalul să îndeplinească standardele europene.
- Ce lucrări mai aveţi de executat aici, în perioada următoare?
- Mai avem de finalizat reabililitarea exterioară a clădirilor, lucrări pe care le vom finaliza în săptămânile următoare, după care vom trece la realizarea împrejmuirii incintei, pentru ca la finele acestui an spitalul să arate impecabil. Spitalul trebuie să fie primitor pentru pacienţi să să confere acea linişte de care oamenii au nevoie. Îmi doresc ca spitalul să funcţioneze fără cusur şi să ofere servicii de calitate tuturor pacienţilor. De când sunt în fruntea administraţiei locale am avut două priorităţi: învăţământul şi sănătatea. În ceea ce priveşte învăţământul pot afirma că am rezolvat în totalitate problemele din acest domeniu, iar acum mă concentrez pe capitolul sănătate şi vreau ca Spitalul Urlaţi să fie de rang european.

Chiriaşii ANL vor putea cumpăra locuinţele în rate lunare

anl3Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a creat cadrul legal pentru vânzarea cu plata în rate lunare a locuinţelor construite prin programul “Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii”, implementat de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Astfel, proiectul de ordonanţă iniţiat de MDRAP pentru modificarea şi completarea Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea ANL a fost aprobat de Guvern în şedinţa de astăzi. Noile prevederi stabilesc ca, pentru plata în rate, avansul să fie cel puţin 15% din valoarea de vânzare, iar dobânda să fie constituită din dobânda de referinţă a BNR la care se adaugă două puncte procentuale. Ratele vor fi achitate către deţinătorii unităţii locative respective, iar dobânda va fi aplicată la valoarea rămasă de achitat a locuinţei. Transferul de proprietate asupra locuinţei către cumpărător se produce după achitarea integrală a valorii de vânzare, până atunci locuinţa rămânând în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale. Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinţei se dobândeşte şi dreptul de proprietate asupra cotelor-părţi de construcţii şi instalaţii, precum şi asupra dotărilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decât în comun. Odată cu dobândirea dreptului de proprietate asupra locuinţei, titularul contractului dobândeşte şi dreptul de folosinţă asupra cotei-părţi de teren aferentă acesteia, pe durata existenţei clădirii. Având în vedere numărul mare de solicitări de locuinţe din partea tinerilor, modificarea legislativă aprobată astăzi urmăreşte tocmai accelerarea procesului de vânzare a locuinţelor, astfel încât să se acumuleze fonduri pentru construirea de locuinţe noi. Banii încasaţi din rate vor fi utilizaţi pentru finanţarea unor noi proiecte sau programe de construcţii de locuinţe. Modul de constituire şi de plată a avansului, a ratelor lunare, inclusiv a ratei dobânzii şi a majorărilor de întârziere vor fi stabilite în Normele metodologice pentru punerea în aplicare a noilor prevederi. * * * MDRAP este instituţia administraţiei publice centrale care gestionează politicile publice în domeniul locuirii şi reglementează programe de dezvoltare de interes naţional în acest domeniu, iar ANL, instituţie aflată sub autoritatea ministerului, implementează aceste programe.

Restricţii de circulaţie pe strada Gheorghe Doja

gh_dojaPrimăria Municipiului Ploieşti informează cetăţenii că, începând de astăzi, se restricţionează traficul autoturismelor pe strada Gheorghe Doja, pe tronsonul dintre intersecţiile Caraiman şi BCR. Ca atare, se va circula pe o singură bandă, în ambele sensuri de circulaţie. Această măsură este necesară pentru buna desfăşurare a lucrărilor de modernizare a liniei de tramvai 101, etapa I.

Şofer mort de beat şi cu permisul suspendat, prins pe DN1, la Comarnic

fiola_soferLa data de 28 Iulie a.c., polițiști din cadrul Serviciului Rutier, Biroul Drumuri Naționale și Europene, în timp ce desfăşurau activităţi specifice de supraveghere şi control al traficului rutier pe D.N.1-E60, în Comarnic, au oprit pentru control un autoturism condus de către un bărbat din mun. Târnăveni, jud. Mureș. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Orășenesc Sinaia, unde i s-au prelevat mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei. De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că bărbatul are suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 08.06.2014. Conducătorului auto i s-au întocmit acte premergătoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legală și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are dreptul de a conduce suspendat.

Cercetările sunt continuate de polițiștii rutieri, pentru stabilirea situației de fapt.

Despăgubiri pentru deponenţii CEC care nu mai pot dovedi data constituirii depozitului

Ministerul Finantelor Publice propune, in dezbatere, un proiect de Ordonanta pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme.

cec_vechiPotrivit notei de fundamentare, ordonanta stabileste modalitatea de acordare a despagubirilor pentru persoanele fizice care nu pot prezenta documentele doveditoare care sa ateste data constituirii depozitul la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – SA, astfel incat si aceasta categorie de depunatori sa primesca despagubiri odata cu ceilalti, respectiv la data scadentei emisiunii de titluri de stat stabilita prin Hotararea Guvernului nr.392/2014, respectiv 3 septembrie 2014. Astfel, pentru persoanele fizice care nu pot prezenta documentele doveditoare care sa ateste data constituirii depozitului la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – SA., calculul despagubirii se face de la data transferului la Banca Romana pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A. pana la data de 31 decembrie 2013.

In vederea despagubirii acestor deponenti, Ministerul Finantelor Publice va proceda la o emisiune de titluri de stat in limita unui plafon de 5.000.000 lei.

Emisiunea de titluri de stat va avea loc la data de 11 august 2014 cu scadenta in data de 3 septembrie 2014. Titlurile de stat sunt nenegociabile si nepurtatoare de dobanda.

Valoarea nominala individuala a fiecarui titlu de stat este egala cu valoarea individuala a despagubirii, calculata de B.R.D. Groupe Societe Generale SA, pe numele fiecaruia dintre deponenti.

In calculul despagubirilor nu vor fi incluse depunerile de sume efectuate la Banca Romana pentru Dezvoltare -B.R.D. – S.A.., ulterior datei transferului depozitelor de la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. S.A. la Banca Romana pentru Dezvoltare- B.R.D.- S.A.

1.     Valoarea totala a despagubirii este calculata de catre B.R.D. Groupe Soci6t6 Generale S.A. prin indexarea sumelor transferate de la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. S.A, la Banca Romana pentru Dezvoltare – B.R.D.- SA, dupa cum urmeaza: din suma transferata la Banca Romana pentru Dezvoltare – B.R.D.- S.A., se va deduce dobanda legala bonificata de Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. S.A. pe perioada in care a fost acordata, valoarea rezultata se indexeaza cu indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica, ulterior deducandu-se dobanda legala bonificata de B.R.D. Groupe Societe Generale S.A.. pe perioada in care a fost acordata.

2.     La data scadentei emisiunii de titluri de stat, Ministerul Finantelor Publice va proceda la rascumpararea acestora, prin plata catre B.R.D. Groupe Societe Generale S.A. a sumei reprezentand valoarea nominala totala a titlurilor de stat emise. Aceasta plata se va face in contul B.R.D. Groupe Societe Generale SA, iar banca evidentiaza incasarea intr-un cont destinat in mod special actiunii de despagubire, cont nepurtator de dobanda si de comisioane, din care se vor pune la dispozitia persoanelor fizice sumele aferente despagubirilor individuale.

3.     Pentru a intra in posesia sumelor reprezentand valoarea despagubirii, toti deponentii indreptatiti, mandatarii sau succesorii legali ai acestora se vor prezenta la orice unitate a B.R.D. Groupe Societe Generale SA, cu un act de identitate valabil, acte de stare civila, procura speciala autentificata pentru a face dovada mandatului, certificat de mostenitor si alte documente legale, dupa caz.

4. Sursele utilizate pentru rascumpararea ia scadenta a titlurilor de stat sunt asigurate de Ministerul Finantelor Publice in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare privind datoria publica.

5. In cazul in care in termen de 90 de zile de la data scadentei emisiunii de titluri de stat prevazuta la art.3^1 alin.1, deponentii respectivi fac dovada datei constituirii depozitului la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. S.A., B.R.D. Groupe Societe Generale S.A. va calcula diferenta corespunzatoare despagubirii, acestia urmand a fi despagubiti prin emisiuni de titluri de stat, ale caror elemente tehnice se stabilesc la propunerea Ministerului Finantelor Publice si se aproba prin hotarare a Guvernului.”

Masurile propuse au in vedere necesitatea crearii cadrului legal necesar acordarii despagubirilor tuturor categoriilor de deponenti , astfel incat sa fie alocate resursele financiare pentru ca toti cei indreptatiti sa poata beneficia in mod echitabil si la aceeasi data de masurile cu caracter reparatoriu.

Cadrul legislativ actual

In baza prevederilor O.U.G. nr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, cu modificarile si completarile ulterioare, deponentii C.E.C. Bank S.A. au beneficiat la data de 30 octombrie 2008 de acordarea efectiva a despagubirilor calculate prin efectuarea indexarii sumelor existente in conturile active pana la data de 31 iulie 2007.

Prin Legea nr.232/2008 de aprobare a O.U.G. nr.156/2007, a fost aprobata acordarea de despagubiri banesti si persoanelor fizice „care dupa 22 decembrie 1989 si-au transferat depunerile existente la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, la Banca Romana pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A. cu acelasi scop”.

Legea nr. 9/2014 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite ia Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, reglementeaza acordarea despagubirii pentru deponentii care si-au transferat depozitele de la C.E.C. S.A. la B.R.D. S.A.. Astfel, calculul despagubirilor se efectueaza in functie de data depunerii la CEC SA a sumelor individuale, respectiv inainte de 1 ianuarie 1990, sau dupa aceasta data.

Prin Hotararea Guvernului nr.392/2014 s-au aprobat elementele tehnice si modalitatea de stabilire a despagubirilor pentru persoanele fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme precum si pentru punerea in executare a hotararilor judecatoresti.

Din verificarea de catre B.R.D. Groupe Societe Generale S.A. a dosarelor depuse s-a constat ca un numar de 96 de solicitanti de despagubiri nu pot face dovada datei efectuarii depozitului la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. astfel ca acestia nu ar putea fi despagubiti in conditiile prevederilor Legii nr. 9/2014 si ale Hotararii Guvernului nr.392/2014, care statueaza doua modalitati de calcul, in functie de data depunerii de sume la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A..

Ordonanta pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme stabileste modalitatea de acordare a despagubirilor pentru persoanele fizice care dupa 22 decembrie 1989 si-au transferat depozitele la Banca Romana pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A., si nu pot prezenta documentele doveditoare, care sa ateste data constituirii depozitul la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. S.A.

Cabinet de avocat Coltuc

www.coltuc.ro

av.COLTUC MARIUS

0745150894

Continuă aprecierea leului

Leul a continuat să recupereze terenul pierdut în faţa euro, cursul coborând de la 4,40 la 4,3873 lei, mai jos cu 6,15 bani faţă de începutul săptămânii trecute. Media de ieri reprezintă minimul ultimelor trei săptămâni.

Volumele de tranzacţionare s-au redus faţă de şedinţele precedente, iar tranferurile s-au realizat între 4,3870 şi 4,3910 lei, cotaţiile de la ora 14:00 fiind de 4,3850 – 4,3880 lei.

euroAstfel, după ce cotaţiile din piaţă au testat lunea trecută pragul de 4,46 lei, evoluţie datorată factorilor externi, precum intrarea în faliment a celei de a patra mari bănci din Bulgaria, la care s-au adăugat tensiunile din Ucraina şi Israel, leul a revenit sub pragul de 4,40 lei. La aceasta a contribuit anunţul conform căreia banca americană JP Morgan va include titlurile de stat româneşti în indicele GBI-EM Global Diversified Investment Grade, ceea ce a mărit cererea de obligaţiuni locale, implicit de monedă naţională.

Cursul dolarului americane a scăzut de la 3,2715 la 3,2658 lei iar cel al francului elveţian de la 3,6204 la 3,6102 lei.

În regiune, monea maghiară se deprecia în faţa euro la 308,3 – 308,6 forinţi iar cea poloneză la 4,14 – 4,151 zloţi.

Perechea euro/dolar ave o evoluţie stabilă, la 1,3426 – 1,3441 dolari, pieţele aşteptând derularea şedinţei de politică monetară a Rezervei Federale americane, după ce vineri moneda europeană a scăzut la 1,3422 dolari, nivel care nu a mai fost de la finalul lui noiembrie trecut.

Investitorii aşteaptă deciziile de politică monetară ale Fed, care ar urma să clarifice momentul în care dobânzile din SUA vor reveni pe o pantă ascendentă, după ce mai multe declaraţii ale oficialilor băncii centrale americane au indicat o grăbire a acestuia.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro se tranzacţiona pe septembrie la 1,3433 – 1,3436 dolari iar uncia de aur pe august la 1.303 – 1.306 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la oră 14:00


Recomandam - ziare romanesti

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail: